Behandeltechnieken


Japanse behandeltechnieken

Het verschil tussen Klassieke Acupunctuur en Japanse acupunctuur kenmerkt zich door de zachte en verfijnde Japanse behandeltechnieken. Door de zachte benadering is deze techniek zeer geschikt voor kinderen of personen met naaldangst. De Japanse technieken zijn toepasbaar voor verschillende klachten en ziektebeelden, zoals toepasbaar bij littekens, hormonale klachten en problemen met het immuunsysteem, enzovoort.

De Japanse acupunctuur gaat uit van de feedback van de client, de feedback gaat over de palpatie van diagnostische punten op de buik. Na het zetten van de naaldjes wordt direct de pols gecontroleerd en de buik gepalpeerd om te controleren naar het gewenste effect.

Naast naalden en moxa kan er tijdens de behandeling ook gebruik gemaakt worden van een tigerwarmer, Teishin (zie foto) of verblijfnaaldjes.


Ooracupunctuur / Auriculotherapie

Ooracupunctuur oftewel Auriculotherapie is ontwikkeld door de Franse arts Paul Nogier. In het oor bevinden zeer veel acupunctuurpunten die als ondersteuning tijdens een behandeling kunnen worden meegenomen. Afhankelijk van de klachten worden er een of meerdere verblijfsnaaldjes of oorzaadjes goud of zilver geplaatst op het oorpunt. De voordelen van deze verblijfsnaalden is dat ze zorgen voor een langere stimulerende werking van het oorpunt. Ooracupunctuur word vaak ingezet bij ondersteuning van diverse klachten: hoofdpijn, stress, vermoeidheidsklachten en ondersteuning bij stoppen met roken en afvallen.

 


Moxa

Moxa oftewel gedroogd bijvoetskruid word gebruikt om acupunctuurpunten te stimuleren doormiddel van warmte. Moxa wordt op verschillende manieren ingezet zoals moxastick, kleine rijstkorrels op de huid of op de naald.

Door de warmte op verschillende acupunctuurpunten op het lichaam te stimuleren wordt de energiestroom in het lichaam wordt geactiveerd.

Moxatherapie is inzetbaar bij verschillende indicaties zoals: 

  • vermoeidheid
  • gewrichtspijnen
  • littekens
  • stuitligging bij baby’s.

Cupping

Cupping is een oude techniek die de laatste jaren veelvuldig wordt gebruikt door sporters om de spieren sneller te laten herstellen. Door de krachtige vacuüm zuigende kracht wordt de huid gelift. Dit stimuleert de bloedstroom en geeft  het zenuwstelsel een stimulans om afvalstoffen af te voeren.

Cupping kan toegepast worden bij:

  • rug- en nekpijn
  • hoofdpijn en migraine
  • stijve spieren
  • hooikoorts
  • verkoudheid (beginstadia)

TuiNa

TuiNa is een behandelmassage die wordt toegepast bij pijnklachten van schouder- en nek en bij spanningsklachten zoals hoofdpijn, slapenloosheid en stress. Door middel van TuiNa-massage worden meridianen en acupunctuurpunten gestimuleerd om de energie van het lichaam in beweging te zetten. Deze beweging zorgt voor afname van de pijn en spanning.                                                                    In combinatie met acupunctuur en moxa is het bijzonder effectieve behandelmethode.